De Franse kiezers begeven zich zondag voor de zoveelste keer in korte tijd richting stembus. De man die telkens als winnaar uit de bus komt is ondertussen president van de republiek.
De partij van Emmanuel Macron, La République En Marche (LREM), stevent af op grote winst in de tweede ronde van de parlementsverkiezingen. Volgens de peilingen komt de nieuwe partij zondagavond zelfs uit op 415 tot 445 van de in totaal 577 zetels van de volksvertegenwoordiging in Parijs, de Assemblée Nationale.
Dat mag een historische winst worden genoemd, want de partij is feitelijk gloednieuw. Ze werd op 6 april vorig jaar opgericht. Afgelopen zondag ging LREM aan de haal met ongeveer 32 procent van de stemmen.
Met een absolute meerderheid in het parlement krijgt Macron het mandaat om onder meer de arbeidsmarkt te hervormen. Hij wil het makkelijker maken voor bedrijven om mensen te ontslaan en aan te nemen.
Ook wil hij iets doen aan de jeugdwerkloosheid, die momenteel hardnekkig hoog is met 22 procent. In heel Frankrijk zit 9,6 procent van de beroepsbevolking werkloos thuis.
Afgelopen vrijdag tijdens het bezoek van premier Rutte haalde Macron Nederland aan als voorbeeld dat de hervormingen van de arbeidsmarkt die hij voorstaat kunnen slagen. "Nederland gaat van oudsher op een soortgelijke manier om met de verzorgingsstaat als Frankrijk en was in staat de arbeidsmarktserieus te hervormen", aldus de kersverse president.
Lage opkomst bij verkiezingen
De Franse kiezers mogen zondag voor de vierde keer in twee maanden naar de stembus. Ze zijn mogelijk het stemmen onderhand beu, wat zich vertaalt in een lage opkomst.
Tijdens de eerste ronde van de parlementsverkiezingen kwam slechts 48,2 procent van het electoraat opdagen. De kiezers gaven toen vooral hun steun aan La République En Marche (LREM), van president Macron. De LREM kreeg toen ongeveer een derde van de stemmen.
Wat de LREM in belangrijke mate voortstuwt, is de persoonlijke populariteit van Emmanuel Macron. In de peilingen doet de nieuwe 39-jarige president het prima. Tijdens zijn ontmoetingen met de groten der aarde, onder wie de Russische president Poetin die hij in het slot van Versailles ontving en de Amerikaanse leider Donald Trump, liet hij een goede indruk achter, menen de Fransen.
Gevestigde politieke orde gedecimeerd
Als Macron inderdaad de absolute meerderheid behaalt in het parlement, is dat een regelrechte vernedering van de gevestigde politieke orde in Frankrijk. Met name de Socialisten zitten in de hoek waar de klappen vallen. Nu bezetten zij nog 273 zetels, maar de peilingen wijzen op een verlies van misschien wel 240 zetels.
Het verweer van de oppositie luidt: Macron werd eerst (met ruim 61 procent van de stemmen) president omdat de Fransen extreem rechts in de persoon van Marine Le Pen afwezen. Nu dreigt de LREM zo'n grote meerderheid in de volksvertegenwoordiging te krijgen dat alle politieke discussie verdwijnt.
Een verstikkende zaak voor de democratie, zo'n monopolie, zei Jean-Christophe Cambadelis, de leider van de Socialisten.